Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne

Forum Lubuskiego Towarzystwa Genealogicznego

#1 2013-12-22 23:03:24

zefir454

Administrator

SkÄ…d: Smolno Wielkie
Punktów :   

Analiza dokumentów z Archiwum Zielonogórskiego.

Ze wzglêdu na to ¿e jak wiêkszo¶ci z nas przodkowie pochodz± z innych terenów i wszelkie dokumenty znajduj± siê w innych archiwach pañstwowych i diecezjalnych przez co powstaja dwa warianty ich przegl±dania:
1) zwi±zany z wycieczk± do danego archiwum - jesli blisko to nie ma problemu, jesli jednak np. trzeba wybraæ siê na drugi koniec Polski to ju¿ inna para kaloszy - koszty, urlopy itp. itd

2) ¶ci±gniêcie danych materia³ów (najczê¶ciej w postaci mikrofilmu) do najbli¿szego nam archiwum.

I w³a¶nie z drugim wariantem moje pytanie:

Czy kto¶ ju¿ zamawia³ np. w AGAD mikrofilmy i przegl±da³ je w kisieliñskim archiwum??
Czy jest to mo¿liwe i jaka jest procedura?
Dawno dawno temu z 10 lat jak nie wiêcej, gdy rozmawia³em w archiwum to chyba nie mieli wtedy urz±dzenia do przegl±dania mikrofilmów. Nie wiem jak jest teraz. Tak przynajmniej to sobie zakodowa³em w mojej g³owie wiêc wtedy ta forma upad³a przy poszukiwaniach.

Witam,

Nie ma ¿adnego problemu ze sprowadzeniem mikrofilmów z AGAD-u do Starego Kisielina. Wypo¿yczaj± mkf na dwa tygodnie. Koszt wacha siê od 9,50 do 13 z³ za przesy³kê. Wcze¶niej trzeba zarezerwowaæ sobie czytnik w AP w Starym Kisielinie. Wystarczy napisaæ podanie i wys³aæ je na maila archiwum: archiwzg@poczta.onet.pl
tel. (068) 329-98-01

W razie jakichkolwiek pytañ proszê pisaæ do mnie.

Pozdrawiam

Krzysztof

Dziêki za odpowied¼.

Id±c dalej za ciosem kolejne pytania:
1) Na przyk³ad w archiwach AGAD oraz USC m. st. Warszawy. III Wydzia³ Rejestracji Stanu Cywilnego i Ksi±g Zabu¿añskich znajduj± sie ksiêgi metrykalne które mnie interesuj±. Niestety brak mikrofilmów, a przy ha¶le "udostêpnianie" znajduje siê okrutny wyraz "wcale". Co dalej z takim fantem? Pismo z pro¶b± o udostêpnienie na miejscu ze wskazaniem ¿e z tego terenu pochodzi moja rodzina i podaæ dane wstecz dziada i pradziada?
Wiem oczywi¶cie ¿e te dokumenty równie¿ znajdê w archiwum Karmelitów w Krakowie (co mo¿e byæ ³atwiejszym sposobem), ale w tych archiwach bodaj¿e jest szerszy zakres datowy.

2) je¿eli brak mkf danych dokumentów to czy mo¿na ¶ci±gn±æ je do Kisielina w wersji oryginalnej?
Mo¿e to g³upie pytanie ale taka mozliwo¶æ mocno by u³atwia³a poszukiwania i wertowanie starych zapisów.

£otocki,Hill-Bo³szowce(Ukraina);Gulcz-wielkopolska;
Lisica-Parafianów(Bia³oru¶);Zieleniak-Brze¶æ n/Bugiem;
Petrów-Chocimierz(Ukraina);Przyworski/Przeworski-Ma³ków,Kry³ów k/Hrubieszowa
http://lotocki.myheritage.pl

Niestety je¶li chodzi o USC m. st. Warszawy to jedyne co mo¿esz zrobiæ to zleciæ im odnalezienie danych przodków. Oni dzia³aj± na zasadzie USC. Druga kwestia to nie ma mo¿liwo¶ci sprowadzania oryginalnych materia³ów archiwalnych. Tak± mo¿liwo¶æ maj± np. s±dy, które z urzêdu otrzymuj± oryginalne dokumenty. Nie masz za du¿ego pola popisu w tej sytuacji. Mo¿esz jeszcze spróbowaæ poszukaæ tych metryk u Mormonów, ale musisz siê liczyæ z kosztami i wyjazdami do Wroc³awia lub Berlina.

Krzysztof

Józef P³awski- cz³onek Lubuskiego Towarzystwa Genealogicznego

Stopka forum

RSS