Forum Lubuskiego Towarzystwa Genealogicznego
Mi³o mi donie¶æ, ¿e 26 lipca br. Smolno Wielkie ( gm. Kargowa) odwiedz± potomkowie by³ych niemieckich emigrantów do Australii- rodzin Wilksch i Birk, którzy wyjechali st±d w roku 1855.
moja skromna osoba bêdzie pe³niæ rolê gospodarza i po czê¶ci przewodnika, do spó³ki z Pani± Anitt± Maksymowicz z Muzeum Ziemi Lubuskiej i z Pani± Ann± Palick±, przewodniczk± turystyczn± z Sulechowa.
Na pewno mogê obiecaæ artyku³ i reporta¿ z pobytu naszych australijskich go¶ci na naszym terenie!
Tak jak obiecywa³em wcze¶niej, w dniu dzisiejszym odwiedzili nas go¶cie a¿...z Australii. To potomkowie dawnych mieszkañców Smolna Wielkiego- Martina Birka i Anny Marii z domu Wilksch- pañstwo Helen i Neville Knight. Do tej wizyty dosz³o dziêki ogromnemu zaanga¿owaniu wielu osób, m. in. pani Anitty Maksymowicz z Muzeum Ziemi Lubuskiej, pani Anny Palickiej- przewodnika i jednocze¶nie t³umacza, kolegów ze stra¿y po¿arnej w Smolnie Wielkim z naszym prezesem Józefem G±siorowskim i moj± skromn± osob± na czele. Nie chcia³bym tu nikogo pomin±æ, ale ta wizyta by³a sporym wyzwaniem organizacyjnym dla nas wszystkich i ...chyba siê uda³a.
Nasi go¶cie zostali przyjêci w ¶wietlicy naszej remizy, gdzie zorganizowali¶my im skromne przyjêcie w miarê naszych skromnych mo¿liwo¶ci.
Nasi go¶cie byli oczarowani naszym przyjêciem i go¶cinno¶ci±, a tak¿e tym, co im zaoferowali¶my. Na pocz±tku wizyty nasi go¶cie obejrzeli prezentacjê na temat historii Smolna Wielkiego, któr± przygotowa³em osobi¶cie. Mieli okazjê zapoznaæ siê z histori± Smolna od czasów prehistorycznych do dzi¶. Sporo rozmawiali¶my na temat mo¿liwo¶ci poszukiwania ich dalszych przodków.
Po prezentacji udali¶my siê z naszymi go¶æmi na spacer i poznawanie przez nich naszej miejscowo¶ci. Odwiedzili nasz cmentarz, gdzie s± jeszcze nieliczne nagrobki, niektóre jeszcze XIX- wieczne. Pó¼niej nasi go¶cie zwiedzili nasz ko¶ció³ i kilka miejsc wartych obejrzenia. Na koniec wrócili¶my do remizy na ostatnie rozmowy. W ich trakcie nasz radny, a jednocze¶nie prezes naszej OSP wrêczy³ naszym go¶ciom kilka prezentów od naszej gminy, m. in. foldery, widokówki i ciekawe materia³y promocyjne. Ode mnie otrzymali sporo zdjêæ a tak¿e przedwojenny plan Smolna wraz z wykazem dawnych mieszkañców.
Nasi go¶cie byli wyra¼nie wzruszeni i zadowoleni z przebiegu ca³ej wizyty. Ciê¿ko by³o im odje¿d¿aæ, ale niestety...musieli. Po¿egnali¶my siê bardzo serdecznie i obiecali nam...ponown± wizytê! Trzymamy ich za s³owo!